flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд задовольнив скарги прокурора та збільшив розміри застав для підозрюваних у вчиненні статевих злочинів відносно неповнолітньої

00 0000, 00:00

Щойно дві колегії суддів завершили розгляд апеляційних скарг прокурора на ухвали Першотравневого районного суду м.Чернівці, згідно з якими обом підозрюваним була обрана міра запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Тоді суд також надав їм можливість внести застави та визначив їх розмір.

Оскаржуючи рішення суду І інстанції, прокурор Чернівецької окружної прокуратури в апеляційних скаргах зазначив, що підставою для звернення до апеляційного суду стали невірно визначені районним судом суми застав (одному з підозрюваних - 113 тис. грн, іншому - 45 тис. 400 грн.). На думку органу обвинувачення, визначені районним судом розміри не здатні забезпечити у повній мірі виконання покладених на підозрюваних обов’язків. При цьому правомірність застосування застави, як альтернативного заходу, не заперечувалася. 

Згідно з матеріалами кримінальних проваджень, які надійшли до апеляційного суду, одного із чоловіків, 1954 р.н., підозрюють у вчиненні з неповнолітньою особою, тобто з такою, що не досягла 16-річного віку, незаконних дій сексуального характеру. При цьому, у справі містяться покази 14-річної потерпілої про те, що вона добровільно, за грошову винагороду в розмірі 300 грн., вступала у статеві зносини з чоловіком. На даний час фактів застосування насильства підозрюваним щодо потерпілої не встановлено.

Відносно його приятеля, 1945 р.н., органом досудового слідства відкрито інше кримінальне провадження. 75-річного чоловіка підозрюють у тому, що він чинив психологічний тиск та примушував неповнолітню особу зніматися у нього вдома у відеороліку порнографічного характеру із першим підозрюваним, які згодом поширював у закритих групах та отримував за це гроші.  

Крім того встановлено, що підозрюваний здійснював посередництво у вигляді знайомств та організації зустрічей за добровільною згодою у своїй квартирі інших чоловіків-клієнтів з особами, які займаються розпустою, за що також отримував матеріальну винагороду.

З огляду на обставини справи та вік потерпілої, обидва судові розгляди відбулися у закритих судових засіданнях, про що колегії суддів перед початком засідань постановили ухвали. На проголошення рішення головуючими до зали суду були допущені представники ЗМІ.

У поданих апеляційних скаргах з доповненнями та під час судового розгляду справ, прокурор просив суд визнати даний випадок виключним та застосувати заставу, яка перевищує межі, встановлені законом, для забезпечення виконання підозрюваними покладених на них обов’язків.

Судді Чернівецького апеляційного суду погодилися з органом обвинувачення та вжили відносно підозрюваних максимально жорсткі заходи, передбачені чинним кримінально-процесуальним законодавством. Суд ухвалив рішення взяти під варту підозрюваних із застосуванням альтернативного заходу – застави у розмірі 1 млн. 997 тис. 600 грн. кожному.  

Обидва підозрювані були взяті під варту у залі суду.

Водночас, у зв’язку з істотним суспільним резонансом даних справ, обуренням громадськості, викликаним рішенням районного суду застосувати заставу, як альтернативний захід, підвищеною увагою суспільства до дій правоохоронних та судових органів, з метою недопущення будь-яких маніпуляцій та поширення недостовірної інформації, домислів та чуток, вважаємо за необхідне розяснити наступне.

Згідно з ч. 3. ст. 183 Кримінального процесуального кодексу, слідчий суддя, при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов’язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов’язків, передбачених цим Кодексом.

При внесенні застави у разі невиконання покладених обов’язків, застава звертається в дохід держави та вживаються заходи про застосування більш жорстких запобіжних заходів. 

Отже, відповідно до вимог КПК, слідчий суддя не має права обрати запобіжний захід без застосування застави, як альтернативного заходу.

У даному випадку чоловіків підозрюють у вчиненні тяжких злочинів.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК, розмір застави щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, становить від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (45 тис. 400 грн. – 181 тис. 600 грн.), але у виключних випадках суд може збільшити її розмір.

Апеляційний суд, на вимогу законодавства, застосував заставу. При цьому суд значно збільшив її розмір, виходячи з конкретних обставин справи та з урахуванням того, що визначений судом І інстанції розмір застави не міг би забезпечити підозрюваними належної процесуальної поведінки.

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду