flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи несе відповідальність водій легкого електротранспорту в разі порушення ним ПДР ? 

28 жовтня 2020, 14:31

Сьогодні вже нікого не здивуєш такими популярними, особливо серед молоді, новинками сучасності, як гіроскутер, моноколесо, самокат з електроприводом та багатьма іншими. І це не випадково. За допомогою цих вже достатньо розповсюджених засобів, як і звичного та улюбленого нами з дитинства велосипеду, можна зручно та швидко дістатися кінцевої точки запланованого маршруту, не стоячи при цьому у довжелезних пробках та одночасно удосконалюючи свою фізичну форму. А найважливіша їх перевага заключається саме у тому, що вони є екологічними та не засмічують повітря.

Але все ж таки є одне НО. Якщо з велосипедом все зрозуміло – правила його використання чітко прописані у ПДР, то, на жаль, не всі власники «модних новинок» знають, що, використовуючи ці засоби пересування, вони також стають повноправними учасниками дорожнього руху нарівні із пішоходами, а тому також несуть відповідальність в разі порушення правил дорожнього руху.

Ось, наприклад, як в ситуації, що склалася у серпні цього року на вул. Лук’яна Кобилиці у Чернівцях.

32-річний чернівчанин, керуючи електросамокатом, рухався по проїзній частині дороги проти дозволеного руху транспорту. Виїхавши із-за автомобіля марки Renault Kangoo, він не впевнився у відсутності автомобілів, не врахував дорожньої обстановки, не обрав безпечної швидкості руху та відповідної дистанції, та допустив зіткнення з виїжджаючим з прилеглої вулиці автомобілем марки Volkswagen Touran, за кермом якого перебувала жінка. Внаслідок удару і автомобіль, і електросамокат отримали механічні пошкодження.

Постановою Першотравневого районного суду м. Чернівці чоловіка було визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП («Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів») та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 340 грн.

Не погодившись з рішенням суду, захисниця від його імені подала апеляційну скаргу, в якій просила постанову скасувати та закрити провадження у справі в зв’язку з відсутністю правопорушення в діях чоловіка, мотивуючи тим, що електросамокат не є транспортним засобом, а його водій - учасником дорожнього руху.

Під час апеляційного розгляду справи суд дослідив матеріали справи, зокрема, протокол про адміністративне правопорушення, складений працівниками поліції, постанову суду І інстанції, а також доводи апеляційної скарги, вислухав думку потерпілої та її захисника, і дійшов висновку про обґрунтованість винесеного судом рішення.

Районний суд, приймаючи рішення по справі, посилався на пункти правил, що стосуються використання мопедів, з чим, власне, і був незгідний апелянт.

Як зазначено у п.1.10 ПДР України, мопед – це двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об'ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт.

Згідно з технічними даними, електросамокат, про який йдеться у даному випадку, є двоколісним транспортним засобом, і його електродвигун також має потужність до 4 кВт.

А тому суд вірно прирівняв його до мопеду, а особу, яка на ньому рухалася – до пішохода.

У свою чергу, згідно з цим же пунктом правил, пішохід, що здійснює рух проїзною частиною дороги, є учасником дорожнього руху, а тому зобов’язаний дотримуватися ПДР та підлягає притягненню до відповідальності на загальних підставах у разі їх порушення.

За цих обставин, Чернівецький апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду І інстанції, яку визнав об’єктивною та справедливою – без змін.

Таким чином, з власника електросамокату, окрім визначеного судом штрафу, який він зобов’язаний сплатити відповідно до ухваленого рішення, стягнуто ще й судовий збір в сумі 420 грн.

 

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду