flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Чернівецького апеляційного суду

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням зборів суддів

Чернівецького апеляційного суду

від 07 квітня 2021 року

 

{Зі змінами і доповненнями,

внесеними рішеннями зборів суддів

Чернівецького апеляційного суду

 від 20 травня 2021 року та 17 червня 2021 року}

 

ЗАСАДИ

використання автоматизованої системи документообігу

Чернівецького апеляційного суду

 

  1. Загальні положення

1.1. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в Чернівецькому апеляційному суді (далі по тексту – Засади) розроблено відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30, (зі змінами та доповненнями чинними на день затвердження даних засад) (далі по тексту – Положення), на підставі Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

1.2. Засади розроблено з метою належної організації роботи суддів Чернівецького апеляційного суду (далі по тексту – апеляційний суд) з питань щодо функціонування автоматизованої системи документообігу апеляційного суду, особливостей автоматизованого розподілу судових справ між суддями та інших питань, пов’язаних з автоматизованим розподілом справ між суддями.

1.3. В апеляційному суді використовується комп’ютерна програма «Д-3», розроблена адміністратором автоматизованої системи для загальних судів.

1.4. Збори суддів апеляційного суду мають визначені чинною редакцією Положення повноваження щодо розгляду питань стосовно порядку функціонування автоматизованої системи.

 

 

 

  1. Реєстрація та розподіл судових проваджень

2.1. Автоматизований розподіл справ між суддями здійснюється автоматизованою системою в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до автоматизованої системи, уповноваженою особою апарату суду, відповідальною за здійснення автоматизованого розподілу судових справ.

2.2. Перед здійсненням автоматизованого розподілу між суддями уповноважена особа апарату суду, відповідальна за здійснення автоматизованого розподілу судових справ, виключає з розподілу суддів, які не мають права брати участь у розгляді судової справи (кримінального провадження)  відповідно до  ст. 37 ЦПК України та ст. 76 КПК України.

2.3 При здійсненні розподілу судових справ в автоматизованій системі документообігу Чернівецького апеляційного суду враховується спеціалізація суддів та належність судді до судової палати, крім визначених у п. 3.5. Засад випадків.

{Пункт 2.3 із змінами, внесеними згідно рішення зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 17.06.2021 року}

2.4. Збори суддів визначають постійно-діючі колегії суддів, з урахуванням їх належності до судови

х палат, спеціалізації та положень процесуального законодавства.

2.5. Постійно-діючі колегії суддів складаються з основного складу та резервних суддів:

- основний склад постійно-діючої колегії суддів – визначений процесуальним законодавством кількісний склад суддів, які здійснюють розгляд справи по суті;

- резервні судді постійно-діючої колегії – судді, які залучаються на заміну судді (суддів) – члена (членів) основного складу постійно-діючої колегії (за винятком судді – доповідача) у разі неможливості останнім (останніми) здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді (продовжувати розгляд) судових справ.

2.6. Внесення змін до кількісного та персонального складу постійно-діючих колегій суддів здійснюється зборами суддів.

2.7. З метою рівномірного розподілу справ між суддями судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення апеляційного суду, на підставі п. 2.3.14 Положення, встановлюються коефіцієнти складності головуючому судді (судді доповідачу) згідно Додатку № 2 до наказу Державної судової адміністрації України № 471 від 14 вересня 2018 року та наступного переліку:

 - справи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях – 0,75;

- визначення підсудності – 0,25;

- апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів – 0,75;

- справи за нововиявленими обставинами – 0,5;

- апеляційні скарги на вироки та ухвали місцевих загальних судів, категорії яких не визначені Додатком № 2 до наказу ДСА № 472 від 14.09.2018 року – 1,25;

- розгляд апеляційних скарг у справах про екстрадицію – 0,75;

- розгляд апеляційних скарг у справах про екстрадиційний арешт – 0,75;

- розгляд апеляційних скарг у справах про екстрадиційне затримання – 0,75;

- розгляд клопотань про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії – 0,05.

2.8. Для рівномірного розподілу справ між суддями судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду встановлюється спеціалізація «Цивільні справи» із коефіцієнтом складності головуючому судді (судді доповідачу) – 1.

2.9. Встановлюється коефіцієнт форми участі судді Чернівецького апеляційного суду в розгляді справи в якості члена колегії суддів – 0,25.

2.10. У разі невиходу судді на роботу з поважних причин, які будуть підтверджені документально, суддя зобов’язаний до 09:00 дня невиходу на роботу повідомити про це начальника  відділу управління персоналом, з метою внесення відповідних відміток до табеля обліку робочого часу суддів і відключення їх від автоматизованого розподілу судових справ.

 

  1. Особливості автоматизованого розподілу судових проваджень

3.1. Раніше визначеному в судовій справі судді-доповідачу передаються матеріали, справи (провадження), апеляційні скарги у випадках визначених п.п. 2.3.43 – 2.3.47 Положення. 

3.2. Склад колегії суддів для розгляду кримінальних та інших проваджень, які містять державну таємницю, формується автоматизованою системою при реєстрації справи з числа суддів судової палати, які мають допуск та доступ до державної таємниці. Заміна відсутнього судді в таких провадженнях здійснюється у загальному порядку з урахуванням наявності у судді допуску та доступу до державної таємниці.

 {Пункт 3.3 виключено згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 20.05.2021  року}   

3.4. У випадках, коли є неможливим формування складу суду для розгляду конкретного кримінального провадження у зв’язку із забороною автоматизованого розподілу судових справ перед відпусткою чи відрядженням судді (суддів), відповідальна за автоматизований розподіл судових справ особа доводить до відома про вказане голову суду (особу, що виконує обов’язки голови суду) шляхом складання та надання відповідної службової записки. За наявності згоди такого судді (суддів), за резолюцією голови суду (або особи, що виконує обов’язки голови суду), особа, відповідальна за заповнення табелю обліку робочого часу в автоматизованій системі документообігу суду, тимчасово, на час розподілення даної конкретної судової справи, відключає зазначеному судді обмеження щодо участі його у автоматизованому розподілі судових справ. Скасування інших записів в табелі обліку робочого часу, окрім заборони автоматизованого розподілу справ на суддю у період перед початком відпустки чи відрядження, у вказаних випадках не допускається.

{Пункт 3.4 із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 17.06.2021 року}

3.5. У випадках, коли неможливо формування складу суду для розгляду конкретної судової справи виключно з числа суддів однієї судової палати, з процесуальних підстав, не пов’язаних з відпусткою судді чи непрацездатністю, та наявній можливості розгляду вказаної справи щонайменше у одного судді відповідної судової палати, в якості судді-доповідача - розподіл такої справи здійснюється наступним чином. Після отримання протоколу про неможливість автоматизованого розподілу судової справи між суддями відповідної палати, відповідальний за автоматизований розподіл працівник апарату суду повідомляє про вказане голову суду  (особу, що виконує обов’язки голови суду) та готує на ім’я керівника апарату суду (особи, яка виконує обов’язки) службову записку із зазначенням всіх суддів відповідної судової палати та підстав неможливості участі суддів у розгляді вказаної справи. Наступний автоматизований розподіл даної справи здійснюється при визначенні того кількісного складу колегії суддів, які з числа відповідної судової палати можуть розглядати вказану справу. За розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує обов’язки) працівник сектору інформаційних технологій, на час розподілення справи, в якій неможливо утворити колегію з числа суддів відповідної судової палати, видаляє налаштування судових палат з АСДС “Д-3”. Добір потрібної кількості суддів здійснюється автоматизованою системою документообігу суду шляхом обрання спеціалізації «справи, склад суду в яких неможливо утворити з числа суддів однієї палати», до якої включаються всі судді Чернівецького апеляційного суду.

{Пункт 3.5 із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 17.06.2021 року}

3.6. Вказаний у п. 3.5. Засад порядок застосовується виключно до тих справ, в яких щонайменше у одного судді відповідної судової палати, до повноважень якої належить розгляд даної справи, відсутні перешкоди у здійсненні судового розгляду.

{Пункт 3.6 із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 17.06.2021 року}

При здійсненні автоматизованого розподілу справ, в порядку п. 3.5 даних Засад, враховуються вимоги абз. 2 ч. 14 ст. 31, ч. 3 ст. 35 КПК України, відповідно до яких у разі, якщо кримінальне провадження щодо неповнолітніх має здійснюватися судом колегіально, суддею-доповідачем (головуючим) під час судового розгляду може бути лише суддя, уповноважений згідно із Законом України "Про судоустрій і статус суддів" на здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх, а наявність таких повноважень у суддів – членів колегії – не є обов’язковими.

{Абз. 2 доповнений до п. 3.6 згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 16.02.2024 року}   

3.7. У випадках наявності підстав, які перешкоджають розгляду судової справи у всіх без виключення суддів відповідної судової палати, які на день такого автоматизованого розподілу працюють у Чернівецькому апеляційному суді за штатним розписом, вказаний у п. 3.5 Засад порядок автоматизованого розподілу не застосовується. В такому випадку ініціюється питання про передачу даної справи до іншого суду, відповідного до процесуального законодавства.

{Пункт 3.7 із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду від 17.06.2021 року}

3.8. Визначити, що під час реєстрації клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та оперативно-розшукових заходів в автоматизованій системі документообігу суду, у разі надходження протягом одного дня декількох клопотань по одному кримінальному провадженню або ж по одній оперативно-розшуковій справі, поєднувати створені обліково-статистичні картки на клопотання з першою створеною карткою, після автоматизованого розподілу першого клопотання, шляхом обрання типу зв'язку «подання (клопотання) по кримінальній справі (кримінальному провадженню)». Після поєднання обліково-статистичних карток здійснювати автоматизований розподіл клопотань відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

3.9. Визначити, що відповідно до рішення Ради суддів України № 40 від 02 липня 2018 року, з метою невідкладного розгляду справ, в тому числі клопотань, віднесених до компетенції слідчих суддів апеляційного суду, у вихідні та святкові дні, голова Чернівецького апеляційного суду (в.о. голови суду) має право видавати накази про чергування суддів.

 

  1. Заміна судді

4.1. Відповідно до визначеного процесуальним законодавством принципу незмінності складу суду, розгляд справи, як правило, проводиться у тому складі колегії суддів, який визначеною автоматизованою системою  під час реєстрації справи.

4.2. Тимчасова відсутність судді-члена колегії (тимчасова непрацездатність, відпустка, відрядження тощо) не є безумовною підставою для проведення заміни такого судді іншим суддею.

4.3. Відповідна необхідність у кожному конкретному випадку визначається суддею-доповідачем з урахуванням обставин справи та установлених процесуальним законом строків розгляду справи.

4.4. У таких випадках на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки) на виконання службової записки судді-доповідача, автоматизованою системою в автоматичному режимі здійснюється заміна судді-члена колегії, який не може продовжувати участь у розгляді справи з підстав тимчасової непрацездатності, відпустки, відрядження тощо.

4.5. На підставі службового листа судді-доповідача, за мотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки) автоматизованою системою в автоматичному режимі також здійснюється заміна судді-члена колегії у разі вибуття судді зі складу постійної колегії суддів, припинення повноважень судді тощо.

4.6. Заміна відсутнього судді здійснюється з числа суддів постійно-діючої колегії, а у випадку неможливості - з числа резервних суддів, а у випадку неможливості такої заміни – з числа суддів судової палати.

4.7. Результатом автоматичної заміни відсутнього судді-члена колегії є протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями (для заміни судді-члена колегії), що автоматично створюється автоматизованою системою, роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

 

 

  1. Порядок розподілу справ у випадках знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи

5.1. У випадку знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов’язані з виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, визначення підсудності клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження) здійснюється головою суду, або особою яка виконує його обов’язки, в порядку черговості за списком суддів відповідної палати складеним в алфавітному порядку. Суддя який є першим у списку визначається суддею-доповідачем, а два наступні судді обирається зі складу тої колегії, до якої входить головуючий суддя (суддя-доповідач).

  

  1. Прикінцеві та перехідні положення

6.1. Дані Засади набирають чинності з дня їх затвердження рішенням зборів суддів Чернівецького апеляційного суду.

6.2. У разі внесення змін до Засад, збори суддів апеляційного суду новим рішенням затверджують відповідні зміни до Засад.

6.3. Зміни до Засад набирають чинності з дня їх затвердження зборами суддів апеляційного суду.

6.4. Засади та зміни до них вносяться до автоматизованої системи та оприлюднюються на вебпорталі Судової влади України не пізніше наступного дня, що настає після прийняття рішення зборами суддів апеляційного суду про їх затвердження.