flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Молодий вік та щире каяття не звільняють від відбування покарання за продаж канабісу

24 квітня 2020, 12:41

Встановлено, що в травні минулого року 18-річний чернівчанин щонайменше тричі збув на вул.Руській в обласному центрі особливо небезпечний наркотичний засіб.

Але під час останньої зустрічі з покупцем був затриманий працівниками поліції.

Дії правопорушника кваліфіковано за ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України «Незаконне придбання, зберігання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних наркотичних засобів, вчинені повторно», санкцією якої передбачено покарання у виді позбавлення волі строком від шести до десяти років.

Вироком Першотравневого районного суду м. Чернівців від 07 лютого 2020 року наркоторговця було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна. З урахуванням  пом’якшуючих обставин, до нього було застосовано ст.ст.69, 75 Кримінального кодексу України та звільнено від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

Призначаючи покарання, суд першої інстанції посилався на молодий вік правопорушника, його позитивну характеристику за місцем навчання, численні спортивні досягнення та відсутність судимостей. Також суд взяв до уваги те, що на психіатричному обліку обвинувачений не перебуває, хоча у 2018 році поступив у КМУ «Чернівецький обласний наркологічний диспансер» з діагнозом гостра інтоксикація марихуаною.

В той же час, на думку колегії суддів Чернівецького апеляційного суду, вказані обставини, а також щире каяття і сприяння розкриттю злочину, відсутність обтяжуючих обставин, не можуть бути підставою для звільнення від відбування реального покарання за особливо тяжкий злочин. Також судом помилково не була взята до уваги систематичність злочинних дій, оскільки після першого епізоду зі збуту наркотиків через незначний проміжок часу він повторно вчинив аналогічний тяжкий злочин.

За таких обставин, колегія суддів ухвалила новий вирок та призначила збувачу наркотиків покарання, необхідне для його виправлення та перевиховання, у виді 2 років позбавлення волі, взявши під варту у залі суду.

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду