flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд збільшив строк покарання нетверезому водію за скоєння смертельної ДТП

28 лютого 2020, 12:29

Таке рішення прийняла колегія суддів Чернівецького апеляційного суду відносно 27-річного мешканця Хотинського району, який в лютому 2018 року допустив зіткнення з зустрічним автомобілем в с.Рідківці Новоселицького району Чернівецької області, внаслідок чого один молодий чоловік загинув, інший – отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Вироком Новоселицького районного суду Чернівецької області правопорушника було визнано винним та засуджено до 6 років ув’язнення за ч.2 ст.286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження» з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Також на користь потерпілого було стягнуто моральну шкоду.

Не визнаючи своєї вини, обвинувачений та його захисники оскаржили вирок суду першої інстанції в апеляційному порядку. У поданих скаргах вони наполягали на невідповідності висновків районного суду фактичним обставинам справи, ставили під сумнів результати судових експертиз та наполягали на тому, що вони були отримані з порушенням прав обвинуваченого, вважали їх недопустимими, просили повторно дослідити письмові докази та допитати свідків, потерпілих, експертів та самого обвинуваченого.

Водночас, потерпіла - мати загиблого юнака, також не погодилася з рішенням суду, але тільки в частині строку призначеного покарання, який вважала недостатньо суворим, тому просила суд частково скасувати вирок та збільшити термін покарання до 7 років.

06 лютого 2018 року, хотинчанин, ближче до опівночі, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння за кермом автомобіля марки «Mercedes-Benz 220», при цьому одночасно розмовляючи по мобільному телефону, грубо порушив Правила дорожнього руху та на великій швидкості виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся з рухаючим назустріч в межах своєї смуги руху автомобілем марки «ВАЗ 2106» з 4 молодими чоловіками в салоні.

В результаті ДТП водій «Жигулів» отримав тяжкі тілесні ушкодження, а 23-річний пасажир, який сидів позаду нього - загинув.

Під час апеляційного розгляду справи, колегія суддів перевірила матеріали кримінального провадження та доводи апеляційних скарг, заслухала суддю-доповідача, позиції учасників судових засідань у судових дебатах та надала обвинуваченому останнє слово.

Встановивши обставини справи та перевіривши докази, колегія суддів дійшла беззаперечного висновку про те, що судом першої інстанції було дотримано всі вимоги процесуального законодавства, а зібрані стороною обвинувачення докази, всупереч доводам сторони захисту, є такими, що поза сумнівом доводять винуватість водія «Мерседеса» у вчиненні смертельної ДТП.

При визначенні строку покарання суд першої інстанції врахував особу обвинуваченого, обтяжуючі та пом’якшуючі обставини.

Разом з тим, судом не було взято до уваги думку матері загиблого в молодому віці єдиного сина, яка наполягала на більш суворому покаранні, а також те, що наслідком скоєного стала зміна нормального укладу життя двох сімей, оскільки водій «Жигулів» отримав небезпечні для життя тяжкі тілесні ушкодження та втратив один із життєво важливих внутрішніх органів.

Ухвалюючи рішення про збільшення призначеного судом першої інстанції строку покарання, Чернівецький апеляційний суд у новому вироку посилався на посткримінальну поведінку винуватця події, який одразу після скоєння покинув місце ДТП, не намагаючись надати першу допомогу потерпілим, свою винуватість у вчиненому не визнав та не розкаявся, хоча, всупереч цьому, відшкодував матеріальну шкоду потерпілому.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що саме 7 років позбавлення волі є необхідними для перевиховання та виправлення правопорушника, а також для запобігання вчинення ним в майбутньому нових дорожніх злочинів. 

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду