flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дитячі зимові розваги закінчилися 3-річним ув’язненням за вбивство підлітка через необережність

25 лютого 2020, 14:46

Чернівецький апеляційний суд у новому вироку перекваліфікував дії, залишивши без змін строк призначеного судом першої інстанції покарання винуватцю трагедії, що сталася минулої зими в с.Великий Кучурів Сторожинецького району Чернівецької області, внаслідок якої під час катання на санчатах, прив’язаних до автомобіля, загинув 15-річний місцевий житель.

Своє рішення колегія суддів мотивувала тим, що суд першої інстанції помилково ухвалив вирок за ч.2 ст.286 Кримінального Кодексу України («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого або заподіяло тяжке тілесне ушкодження»), оскільки кримінальна відповідальність за цією статтею наступає тільки в разі, якщо порушення правил дорожнього руху зумовило наслідки, прямо зазначені у ній.

В грудні 2018 року, в темну пору доби, неповнолітній місцевий житель, 2002 р.н., не маючи посвідчення на право керування транспортним засобом, перебуваючи при цьому за кермом автомобіля марки «JEEP Grand Cherokee», зустрів своїх 4 неповнолітніх знайомих. Домовившись, вони зачепили двоє саней до буксировочного крюка вказаного автомобіля та поїхали вверх по вулиці. Однак, проїжджаючи заокруглення дороги, водій, не переконавшись у безпечності руху автомобіля, не вибравши безпечної швидкості та не врахувавши ожеледицю і сніговий накат, допустив занесення саней в канаву. В результаті перекидання всі діти із саней випали, а один з них отримав важку травму голови та помер у лікарні.

Вироком Сторожинецького районного суду Чернівецької області обвинуваченого визнано винним та засуджено до 3 років позбавлення волі за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілому, та звільнено від відбування покарання з 1-річним іспитовим строком. Частково задоволено цивільний позов на користь матері загиблого.

Не погодившись з рішенням суду, потерпіла та прокурор відділу ювенальної юстиції прокуратури області подали апеляційні скарги, в яких просили призначити винуватцю смертельної події реальну міру покарання, пов’язану з позбавленням волі за ч.2 ст.286 Кримінального кодексу України. 

Однак, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційних скарг, допитавши обвинуваченого та потерпілу, з урахуванням роз’яснень п.26 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров'я особи» №2 від 7 лютого 2003 року, колегія суддів дійшла висновку, що в даному випадку мало місце вбивство через необережність внаслідок злочинної недбалості, яка полягала в тому, що водій автомобіля, не передбачаючи можливості настання смерті людини, повинен був і міг передбачити це, тому мав би діяти з більшою обачністю та покращити оглядовість та вербальний контакт між ним та дітьми на санях, однак дані заходи безпеки він проігнорував.

Змінюючи правову кваліфікацію дій обвинуваченого, колегія суддів вийшла за межі висунутого обвинувачення, оскільки має на це право в разі, якщо воно не погіршує становище особи. Враховуючи те, що в даному випадку (згідно з висновком Верховного суду України, викладеним у постанові від 14.03.2019р. (справа №715/598/17)) нове обвинувачення не є більш тяжким і формулювання його фактичної сторони залишилось без істотних змін, тісно пов'язане з первинним та охоплюється обсягом раніше сформованого обвинувачення, суд, відповідно до норм кримінального процесуального закону, з метою ухвалення справедливого рішення, дійшов висновку про правомірність зміни кваліфікації на ч.1 ст.119 Кримінального кодексу України.

З урахуванням особи обвинуваченого, обставин, які пом’якшують покарання, колегія суддів обрала йому мінімальний термін, передбачений ч.1 ст.119 Кримінального кодексу України, у виді 3 років позбавлення волі, взявши під варту із зали суду негайно.

Також задоволено цивільні позови потерпілої.

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду