flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чернівецький апеляційний суд підсумував результати роботи загальних судів області за 2019 рік

20 лютого 2020, 13:19

     В Чернівецькому апеляційному суді відбулася нарада за участі суддів загальних судів області, метою якої було обговорення проблемних питань в організації судочинства та застосування норм права за результатами здійснення правосуддя місцевими судами у 2019 році.

      У заході взяли участь - голова Чернівецького апеляційного суду Марчук В.Т., заступник голови суду Марчак В.Я., секретар судової палати з розгляду цивільних справ Одинак О.О., секретар судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Колотило О.О.

    Також були запрошені - начальник Регіонального відділення Національної школи суддів України Огородник А.П., начальник територіального управління Державної судової адміністрації в Чернівецькій області Гончарук Ю.Г. та начальник територіального управління Служби судової охорони у Чернівецькій області Драгус О.В.  

       Нараду розпочав голова Чернівецького апеляційного суду.

   Привітавши присутніх, Марчук В.Т. подякував суддям за проведену протягом року роботу та зазначив, що спільні збори покращують взаємодію між суддями першої та апеляційної інстанції, в зв’язку з чим підвищується ефективність з відправлення правосуддя та відбувається позитивний вплив на кінцеві результати діяльності судів.

     У своєму виступі голова суду приділив окрему увагу кадровим питанням, зокрема, дефіциту суддівських кадрів. Він повідомив, що при штатній чисельності в Чернівецькому апеляційному суді з 22 суддів фактично працює 18, тобто, 4 посади залишаються вакантними. Дещо гірша ситуація склалася у місцевих судах загальної юрисдикції Чернівецької області, де вакантними залишаються 18 посад з передбачених 78.

     Що стосується навантаження суддів Чернівецького апеляційного суду - у 2019 році воно збільшилося на 5% в порівнянні з попереднім періодом, у суддів області стало дещо меншим - на 1,3%. Також він ознайомив присутніх з найбільш поширеними питаннями, які порушують громадяни у своїх скаргах, запитах на отримання публічної інформації та зверненнях.

     Після промови голова суду запросив до виступу директора РВ Національної школи суддів України Огородника А.П., який, в свою чергу, подякував суддям за плідну співпрацю та зауважив на важливості підвищення рівня знань, а також в зручності проходження дистанційного навчання для підтримання кваліфікації відповідно до необхідності вдосконалення знань, вмінь та навичок. Разом з тим, він відзначив суддів-викладачів, які, незважаючи на інтенсивність суддівської діяльності в умовах кадрового дефіциту, ведуть активну роботу з навчання кадрів. 

     Зі станом фінансового забезпечення місцевих загальних судів області, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення у минулому році присутніх ознайомив начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області Гончарук Ю.Г.  Попри те що на початку 2019 року фінансування було досить обмеженим, завдяки поступовому його збільшенню вдалося реалізувати всі заплановані територіальним управлінням завдання, у тому числі, в останній місяць року було завершено будівництво Палацу правосуддя в м.Сторожинець, загальною площею 2075,2 кв.м.

     Водночас він виразив занепокоєння з приводу ситуації, яка склалася на початку поточного року в зв’язку зі зменшенням фінансування втричі у порівнянні з минулим роком та висловив сподівання, що у другому кварталі нестачу коштів буде врегульовано.

     Драгус О.В. проінформував присутніх про роботу територіального управління Служби судової охорони у Чернівецькій області. Зокрема він зазначив, що особовим складом територіального управління за три місяці діяльності в 2019 році було прийнято під охорону 5 установ - Чернівецький апеляційний суд, Першотравневий, Шевченківський, Садгірський районні суди м. Чернівці та Чернівецький обласний адміністративний суд, а в січні 2020 року -  Сторожинецький районний суд Чернівецької області.

     Також він повідомив, що за період роботи Служби в нашій області з 1 жовтня 2019 року проведено 4 конкурси та повністю укомплектовано керівні посади, але ще залишаються вакантними 76 зі 150 посад співробітників та 7 посад цивільних співробітників з 30, передбачених штатним розписом. 11 лютого 2020 року було оголошено новий конкурс на зайняття 18 посад, решта  планується провести в 3 кварталі. По мірі укомплектування Служби під охорону будуть братися й інші суди області.

   Після ознайомлення присутніх з питаннями організаційної роботи судів в 2019 році запрошеними керівниками установ, учасники заходу перейшли безпосередньо до обговорення проблемних питань застосування норм права за результатами здійснення правосуддя місцевими судами в минулому році.

     Першим виступив секретар судової палати з розгляду цивільних справ Чернівецького апеляційного суду Одинак О.О., який ознайомив присутніх з результатами роботи палати у 2019 році та зосередив увагу на новелах у Цивільному  процесуальному кодексі України, що стосуються призначення, поновлення та продовження строків для проведення експертиз та інших питань застосування законодавства з урахуванням практики Верховного Суду України. Наприкінці свого виступу він зробив акцент на дотриманні суддями розумних строків для проведення експертизи та передав слово своїм колегам Половінкіній Н.Ю. та Височанській Н.К., які роз’яснили найбільш поширені проблемні питання при розгляді справ у спорах, що виникають з кредитних правовідносин.   

           

     Про стан судочинства з розгляду кримінальних справ судами області у звітному періоді доповів секретар судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Колотило О.О. Найбільшу увагу він приділив виправдувальним вирокам, винесеним судами першої інстанції, які в подальшому було скасовано та постановлено обвинувальні, правильність яких підтвердив Верховний Суд України.

     Заступник голови Чернівецького апеляційного суду Марчак В.Я. навів статистичні дані про надходження до суду справ про адміністративні правопорушення, зауваживши, що кількість таких справ в порівнянні з минулим звітним періодом в судах області збільшилася на 2,9 %, в той час як в Чернівецькому апеляційному суді – зменшилася на 15,3%.

    Доповідачі звернули увагу на найбільш поширені проблемні питання, які виникали у суддів під час здійснення кримінального та адміністративного судочинства, вказали на допущені істотні порушення вимог процесуального законодавства, внаслідок яких були скасовані судові рішення та надали роз’яснення з наведенням конкретних прикладів.

     Окреме слово було надано членкині Ради суддів України, судді Шевченківського районного суду м.Чернівці Чебан В.М. Зокрема, вона проінформувала учасників наради про результати засідання Ради суддів України, що відбулося 31 січня 2020 року і робочого засідання Комітету Ради з питань комунікації з міжнародними організаціями, які працюють у судовій сфері, та в якому вона взяла участь через відеозв’язок.

  

     Чебан В.М. розповіла про підготовку до впровадження проектів "Зручний суд" та "Модельний суд", суть яких полягає у створенні максимально доступного та комфортного перебування відвідувачів у судових установах і, наразі, які вже реалізовуються в пілотних судах України, поділилася своїми враженнями від нових зразків суддівської мантії темно-синього кольору та нагрудного знака судді.

     В загальному, захід пройшов у досить позитивному, конструктивному обміні думками, де кожний з присутніх мав можливість висловитися, задати запитання та отримати на них вичерпні відповіді.

    

   

   

 Підсумовуючи, голова суду Марчук В.Т.  наголосив на неухильному дотриманні своєчасного, справедливого, неупередженого здійснення правосуддя, а головам судів побажав подальшого покращення роботи судів під їх керівництвом. На завершення заходу він запросив суддів районних судів за наявності спірних питань у застосуванні законодавства та в разі потреби в отриманні консультацій та допомоги звертатися до апеляційного суду, двері якого завжди відчинені. 

 

 

   

   Пресслужба Чернівецького апеляційного суду