flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впав на вбиту – так обвинувачений у жорстокому вбивстві сусідки пояснив походження плям крові на своєму одязі

07 лютого 2020, 14:22

       Стверджував, що він зайшов до кімнати тоді, коли жінка вже лежала мертва на ліжку. Побачивши кров, він нахилився, але ззаду підійшов невідомий та штовхнув його на загиблу.

    На такій версії розвитку подій чоловік наполягав, але вже після того як експертизою було встановлено, що кров на його одязі належить загиблій, хоча на момент затримання та під час досудового слідства він заперечував, що в той день був у її будинку.

     Проте всі докази свідчили проти нього, а в матеріалах справи так і не знайшлося жодного на підтвердження його доводів про невинуватість.

    Висновком судово-трасологічної експертизи було встановлено, що малюнок на вилученому у підозрюваного взутті співпав з відбитком сліду підошви на місці події. Згідно з проведеними судово-медичними експертизами, кров на одязі обвинуваченого належала загиблій, а смерть жінки настала внаслідок тяжких травм черепу та головного мозку від не менш як 13 ударів твердим предметом. Крім того, загиблій були нанесені численні удари по різним часинам тіла – обличчю, животу, ногам, передпліччям, стегну, ребрам. Жінка намагалася чинити опір, проте, не мала фізичної можливості протидіяти побоям.  

     Згідно з показами співмешканця загиблої, напередодні їй телефонував  обвинувачений, але жінка уникала сусіда та не відповідала на його дзвінки через негативне ставлення. Коли він вийшов у магазин, то помітив обвинуваченого, який стояв на сходах біля їх будинку. Через пів години він повернувся та побачив, що двері були зачинені зсередини. Потрапивши у квартиру через вікно, він знайшов жінку мертвою.

      Вбивство сталося пізно ввечері в жовтні 2018 року в обласному центрі по вул.Гончарова в житловому будинку потерпілої.                                                             49-річний чернівчанин жив по сусідству та був у неприязних стосунках з загиблою. Будучи в стані алкогольного сп’яніння та переконавшись, що жінка вдома сама, він зайшов у будинок, зачинив двері зсередини та почав наносити їй численні удари тупим твердим предметом, завдаючи останній особливих фізичних страждань.

     Після того, як жінка перестала подавати ознаки життя, він втік з місця злочину та переховувався, допоки не був затриманий працівниками правоохоронних органів.

      Вироком Шевченківського районного суду м.Чернівці його було засуджено до 14 років позбавлення волі за умисне вбивство з особливою жорстокістю та задоволено цивільні позови потерпілих.

      Однак він не погодився з рішенням суду та оскаржив його в апеляційному порядку.

    Своєї вини він не визнав. Проте, колегія суддів, дослідивши всі наявні в матеріалах справи докази, погодилася з висновком суду першої інстанції про доведеність вини обвинуваченого в скоєнні умисного вбивства жінки.

     Судом вірно було взято до уваги негативну характеристику обвинуваченого, те, що він вже був засуджений за ч.3 ст.101 Кримінального кодексу УРСР в редакції 1960 р. («Умисне тяжке тілесне ушкодження, внаслідок якого сталася смерть потерпілого») до 9 років позбавлення волі та мав погашену судимість, вбивство було вчинене з особливою жорстокістю в стані алкогольного сп’яніння, що обтяжило покарання, а докази свідків були узгодженими як між собою, так і іншими, встановленими під час досудового слідства. 

 

      Пресслужба Чернівецького апеляційного суду