flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Так і не став на шлях виправлення : двічі умовно засуджений за корисливі злочини чоловік після скоєння нової крадіжки отримав реальне покарання

23 квітня 2024, 13:09

Чернівецький апеляційний суд визнав законним та обґрунтованим вирок Герцаївського районного суду Чернівецької області, згідно з яким 31-річний житель Чернівецького району протягом 1 року відбуватиме покарання у місцях позбавлення волі.

Таку міру покарання суд І інстанції призначив із застосуванням ст. 69 КК України («Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом»).

Згідно з матеріалами справи, в травні минулого року (під час дії воєнного стану) обвинувачений проник до будинку потерпілого, викрав 13 тисяч грн. та зник, розпорядившись коштами на свій розсуд.

Обвинувачений з вироком суду не погодився та оскаржив його в Чернівецькому апеляційному суді.

Свою апеляційну скаргу він мотивував тим, що на своєму утриманні має чотирьох малолітніх дітей, він проживає разом з батьками та допомагає їм вести господарство, його батько є особою з інвалідністю, у вчиненому щиро розкаявся.

Просив призначити покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Однак, колегія суддів Чернівецького апеляційного суду відмовила йому в задоволенні апеляційної скарги та залишила вирок суду без змін.

Як зазначив апеляційний суд в ухвалі, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Встановлено, що обвинувачений тричі притягувався до кримінальної відповідальності, в тому числі, за вчинення корисливих тяжких злочинів і двічі звільнявся судами від відбування призначених покарань з випробуванням.

Проте висновків для себе не зробив, а навпаки, через певні проміжки часу продовжував вчиняти кримінальні правопорушення.

Призначаючи покарання, суд І інстанції врахував пом’якшуючі та відсутність обтяжуючих обставин.

Чернівецький апеляційний суд, у свою чергу, погодився з висновком попереднього суду стосовного того, що обвинувачений повинен відбувати покарання реально.

Засудженого взяли під варту у залі Чернівецького апеляційного суду.

 

Пресслужба суду