flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Мав потребу у грошах, але не зміг працевлаштуватися», - пояснив у суді свої дії засуджений, який протягом 2 місяців вчинив серію крадіжок у Чернівцях на суму понад 240 тисяч грн.

27 березня 2024, 14:19

«Схильний до вчинення умисних корисливих злочинів та суспільно-небезпечних діянь», - констатував апеляційний суд в ухвалі, відмовляючи неодноразово судимому за майнові злочини пом’якшити покарання.  

5 років і 6 місяців позбавлення волі – такий термін ув’язнення визначив Першотравневий суд м. Чернівці при постановленні вироку 01 лютого 2024 року. Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду не знайшла підстав для зменшення строку покарання, як просили обвинувачений та його захисник, та залишила його без змін.

Генератор, планшет, мобільний термінал, гаманці та банківські картки – це лише частина з того, що привласнив собі засуджений. Своїми незаконними діями він завдав матеріальної шкоди 7 потерпілим, та завдяки пильності працівників готелю, в якому засуджений оселився, дещо з майна вдалося повернути власникам. Решту речей він встиг продати.

Наприкінці жовтня 2022 року 31-річний чернівчанин вийшов на волю з місць позбавлення волі, де відбував 4-річне покарання за попереднім вироком. А вже напередодні нового року повернувся до звичного способу життя, розпочавши нову серію крадіжок.  

Так, 28 грудня, пошкодивши вхідні двері, ближче до опівночі, він проник до кав’ярні на вул. Ентузіастів та викрав звідти 10 000 грн, планшет «Ipad Air2» та генератор «Lunх».

3 дні по тому, 31 грудня, чоловік завітав до Українського товариства сліпих. Розбивши скло у дверях, він увійшов до приміщення цеху Чернівецького учбово-виробничого об’єднання «УТОС», прихопив 2 сокири і стільки же болторізок, залишив по собі безлад і покинув приміщення.

Але цього йому виявилося замало, і за декілька годин він повернувся на територію товариства знову.

Не підозрюючи, що він потрапляє на камери відеоспостереження, тепер з механічної майстерні чоловік виніс значно більше – човниковий мотор «Меркурій F6МН», ехолот безпровідний «LUCKY FFW718», балон газовий туристичний польський, ящик риболовний зі снастями, коробку з двохперими фрезами, туристичну палатку «Дакота», які там зберігав один з потерпілих, а також належні товариству інструменти – оснастку для фрезерного станка, лещата і станок для шліфування офсетних валів.

Для того, щоб вивезти усе викрадене, йому довелося викликати таксі.

При цьому, заволодівши чужим майном, він залишив на території товариства свій мобільний телефон.

В подальшому місцем злочину стала «Нова пошта».

Вранці 11 січня 2023 року, з тих же корисливих мотивів, він вільно зайшов до відділення пошти, а вийшов вже із мобільним терміналом марки «ZEBRA», який поцупив з прилавку.

Продовжуючи злочинну діяльність та перебуваючи 29 січня у гостях, засуджений попросив в одного з мешканців квартири смартфон під приводом необхідності здійснити дзвінок. Натомість, отримавши доступ до банківського додатку, він переказав на інший банківський та мобільний рахунки понад 8 тисяч грн. 

А вже на наступний день таємно проникнув до службового приміщення магазину, звідки викрав гаманець з 300 грн. всередині, павербанк та банківські картки. Однією з карток він скористався при розрахунку в продуктовій крамниці.  

Ввечері того ж дня, перебуваючи в іншому спальному районі міста, він побачив 2 чоловіків, які були напідпитку та намагалися зупинити таксі. Він підійшов до них та запропонував свою допомогу. Зловивши їм автомобіль та допомагаючи розміститися на задньому сидінні, скориставшись неуважністю, викрав в одного з них гаманець із 2500 грн., банківською карткою та пенсійним. Згодом правоохоронці речі знайшли та повернули власнику, але грошей в гаманці вже не було.

Як розповів один зі свідків – власник готелю, в січні 2023 року у них проживав обвинувачений. Адміністратор готелю звернув увагу на дивну поведінку мешканця, який ходив коридором та прислухався до дверей інших номерів. Отримавши попередження, що в разі продовження таких дій, вони будуть змушені викликати поліцію, обвинувачений забіг до свого номера, схопив пакет з речами та почав тікати по даху, але на ходу пакунок викинув. Як виявили працівники поліції, у ньому були гаманці та телефон, а в номері знайшли інші речі, які вилучили та передали власникам.

Засуджений визнав свою вину, яка також повністю доведена та підтверджена і матеріалами справи, і показами потерпілих та свідків.

У судових засіданнях чоловік просив його суворо не карати, обіцяв відшкодувати завдану потерпілим шкоду. Також вважав, що суд першої інстанції не врахував, що він щиросердечно розкаявся, зрозумів свою вину та співпрацював зі слідством.  

В свою чергу, апеляційний суд, врахувавши те, що засуджений мав не зняту та не погашену судимість, повторно вчинив ряд крадіжок з проникненням до приміщень та в умовах воєнного стану, взявши до уваги його особу, кількість епізодів, значну суму викраденого, у повній мірі погодився із призначеним Першотравневим районним судом м. Чернівці покаранням.

«Суд першої інстанції цілком обґрунтовано та мотивовано призначив покарання у виді позбавлення волі, вважаючи таке покарання необхідним і достатнім для виправлення останнього та попередження вчинення ним нових злочинів, з чим погоджується і колегія суддів апеляційного суду. Тому підстав для пом’якшення призначеного обвинуваченому покарання, про яке йдеться в апеляційних скаргах, колегія суддів не вбачає», - резюмував Чернівецький апеляційний суд.

Наразі вирок набрав законної сили.

 

Пресслужба суду