flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розбійний напад на жінку в Годилові : апеляційний суд визнав раніше виправданого в організації злочину винним та призначив йому суворе покарання. Двом нападникам суд збільшив строки ув’язнення  

31 липня 2023, 13:57

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду скасувала вирок Сторожинецького районного суду Чернівецької області та ухвалила новий. Апеляційний суд встановив, що виправданий судом І інстанції 46-річний мешканець Новоселицького району, попри те що на момент розбою і перебував у виправній колонії, однак організував та здійснював пособництво у розбої за допомогою мобільного телефону. За вчинене суд призначив йому покарання у виді 10 з половиною років позбавлення волі.

Цим же вироком апеляційний суд посилив покарання двом нападникам – 1978 р.н. та 1982 р.н. Суд збільшив їм строки ув’язнення ще на 2 роки. Тепер одному з них доведеться провести за гратами 9 років, іншому – 10.

Ще двоє співучасників злочину, яким суд І інстанції призначив покарання у виді 8 років позбавлення волі, на даний час перебувають у розшуку. Матеріали справи відносно них виділені в окреме кримінальне провадження. 

Наприкінці вересня 2016 року, у вечірню пору, четверо чоловіків, будучи у попередній злочинній змові, приїхали на автомобілі до будинку потерпілої. Із собою вони мали пістолет, металевий прут та липку стрічку. Прикриваючи обличчя масками та будучи вдягненими у рукавички, зловмисники через незачинені двері зайшли вглиб помешкання. Погрожуючи вбивством, вони заклеїли жінці рот скотчем, зв’язали руки та ноги. Після нанесення удару по голові рукояткою пістолету, жінка втратила свідомість.

Пробувши в будинку близько півтори години, чоловіки втекли. Із собою вони прихопили майна на суму понад 10 тис. доларів, зокрема, 100 дол. США, смартфон «Айфон 5» та кнопковий телефон «Самсунг», банківську картку, декілька наручних годинників «Майкл Корс», ювелірні ікони із срібла і дерева, електронні прилади, столове срібло та біжутерія, жіночі сумки, шуби, взуття та інші її особисті та її померлого чоловіка речі.

До злочинної групи, яка здійснила напад, входили раніше судимі за корисливі злочини мешканці з різних областей України – Чернівецької, Київської та Одеської.

Як встановило слідство, а апеляційний суд підтвердив, нападом керував неодноразово судимий за вчинення корисливих злочинів житель Новоселицького району Чернівецької області К.

Реалізувати свої наміри він запропонував знайомому, який, у свою чергу, залучив ще трьох осіб з кримінальним минулим.

К., знаходячись у місцях позбавлення волі, де відбував покарання за крадіжку, маючи при собі мобільний телефон, інформував свого спільника про об’єкт нападу, давав поради і вказівки щодо способу та часу вчинення злочину. Це підтверджується зібраними правоохоронцями в ході проведення слідчих дій доказами.

Як зазначив апеляційний суд у вироку «своїми умисними діями К. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 187 КК України,  а саме: пособництво у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу та з погрозою застосування такого насильства, за кваліфікуючими ознаками: вчинений за попередньою змовою групою осіб, особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у житло, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах».

За цих обставин, суд скасував виправдувальний вирок К. та ухвалив новий, на підставі якого призначив покарання у виді 10 з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

Відносно дій двох нападників апеляційний суд ухвалив, що їхні дії повинні кваліфікуватися не за ч. 3 ст. 187 ККУ, на підставі яких суд І інстанції призначав покарання, а саме за ч. 4 цієї статті, оскільки вони «своїми умисними діями вчинили розбій тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу та з погрозою застосування такого насильства, за кваліфікуючими ознаками: вчинений за попередньою змовою групою осіб та поєднаний з проникненням у житло, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах».

Суд також визначив розмір матеріальної та в повній мірі стягнув заявлену суму моральної шкоди із засуджених та зобов’язав їх у рівних частинах відшкодувати потерпілій.

Окрім того, апеляційний суд звернув у дохід держави на підтримку Збройних Сил України 211 тис. 310 грн., внесених в якості застави за одного із засуджених, який не дотримався покладених обов’язків і переховувався від суду, допоки не був затриманий.

 

Пресслужба суду