flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злісне ухилення від сплати аліментів привело батька двох дітей на лаву підсудних : апеляційний суд своїм вироком обмежив чоловікові волю на 1 рік

07 липня 2023, 11:25

Ще у 2018 році суд визначив розмір аліментів, які мешканець Чернівецького району зобов’язаний був сплачувати на утримання дітей до їхнього повноліття. Грубо нехтуючи своїм обов’язком, він за майже 5 років так і не зробив жодної виплати, в зв’язку з чим утворився борг на суму понад 134 тис. грн.

Відносно правопорушника здійснювалося кримінальне провадження за ч.1 ст. 164 КК України.  

Кіцманський районний суд Чернівецької області визнав чоловіка винуватим у злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) та призначив покарання у виді 1 року обмеження волі. Одночасно суд застосував ст .75, 76 КК України та встановив на такий же строк випробувальний термін, мотивуючи тим, що батько дітей визнав свою вину та щиро розкаявся.

Колегія суддів не погодилася з рішенням суду І інстанції в частині звільнення засудженого від відбування покарання, адже навіть на момент розгляду справи в апеляційному суді  він так і не вчинив жодних дій, які би свідчили про його щире каяття та намагання погасити заборгованість. Це підтвердила у суді і мати дітей, яка є потерпілою у справі.

Більше того, чоловік не навів доказів про намагання працевлаштуватися, аби у майбутньому також не допускати виникнення заборгованості по оплаті аліментів та не повідомив суд про наявність підстав, які би перешкоджали йому працювати.

Тому суд, взявши до уваги той факт, що «несплата обвинуваченим коштів на утримання неповнолітніх дітей істотно негативно вплинула на їхні законні права та інтереси щодо достатнього рівня матеріального забезпечення життєво важливих потреб», призначив покарання, яке відповідає ступеню тяжкості вчиненого.