flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тиск на суд будь-яким способом - неприпустимий

27 червня 2023, 14:58

Чернівецький апеляційний суд, у світлі поширення інформаційно-психологічних операцій відносно окремих суддів Чернівецької області та судової системи краю в цілому, вважає за необхідне повідомити наступне.

Сторонами судових проваджень та їхніми представниками у судових спорах з «МС Імперіал Буд» з приводу незавершеного будівництва  по вул. Рівненській, 7 в м. Чернівці здійснювався морально-психологічний тиск для прийняття необхідного рішення, який перейшов в погрози суддям по конкретним справам, визначеним для їхнього розгляду автоматизованою системою розподілу судових справ, із втягуванням в ІПСО військових.

Зокрема, на створених ініціативною групою постраждалих від дій забудовника ютуб-каналі, на платформах телеграм-каналу, фейсбуку та тіктоку поширюється провокативна інформація про вчинення суддями нібито корупційних злочинів та сприяння шахрайським схемам, містяться образливі вислови і принижуючи коментарі самих організаторів. Зрозумівши, що поширення такого контенту та перекриття доріг в м. Чернівці до бажаного результату не призвело, недобросовісні громадяни залучили до ІПСО захисників України, які своєю кров’ю і потом, часто і власним життям, виборюють незалежність демократичної країни та розбудову правової розвинутої держави.

Сумнівним є очікування після цього наших Героїв навішування на них ярликів «народних месників» і втягування у вирішення бажаного для певного кола зацікавлених осіб судового рішення шляхом погроз та тиску на суд, що призведе до нівелювання правами людей та самосуду.

Так, здійснення правосуддя в Україні, згідно з Конституцією України, покладено виключно на суди. Привласнення таких функцій та будь-який вплив на прийняття того чи іншого рішення є незаконним та переслідується кримінальним законом. При цьому, правосуддя здійснюється професійними суддями у передбачений процесуальними законами спосіб, а судді керуються також правилами етичної поведінки та схваленими 27.07.2006 Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН (N 2006/23) Бангалорськими принципами поведінки суддів, згідно з п.1.1 яких, суддя повинен здійснювати свою судову функцію незалежно, виходячи   виключно  з  оцінки  фактів,  відповідно  до  свідомого розуміння права,  незалежно від  стороннього  впливу,  спонукання, тиску, загроз  чи  втручання,  прямого  чи  опосередкованого, що здійснюється з будь-якої сторони та з будь-якою метою.

Отже, професійність судді також включає емоційно-психологічну стійкість до будь-якого тиску задля неупередженого прийняття законного рішення. Незгода учасників судового процесу із прийнятим рішенням та можливість доведення правоти своїх вимог гарантується апеляційним та касаційним переглядом, а не погрозами і образами, що зводить побудову правової держави нанівець.

При цьому, закликаємо усіх суддів Буковини бути гідними статусу судді та знаходити в собі сили професійно і неупереджено здійснювати правосуддя, і дякуємо вам за це, враховуючи сьогоденні виклики.

За європейськими нормами оцінки довіри до прийнятого рішення при наявності факторів, коли одна із сторін у справі залишається в програшному варіанті і, будучи незадоволеною, вдається до поширення негативної інформації, а інша сторона, навпаки, задовільнившись результатами, не вдається до витрат власного часу на донесення власних позитивних емоцій, об’єктивною вважається думка пересічного громадянина, який не був зацікавлений в розгляді справи, що унеможливлює вплив на неї суб’єктивних факторів.

Зокрема, у спорах, що викликали такий негативний резонанс, судові рішення відповідають вимогам закону щодо їх обґрунтованості та вмотивованості, про що достеменно відомо учасникам провадження, а зацікавлені у ознайомленні з їх змістом зможуть отримати доступ за наступними посиланнями :

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111607601

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111673836

Як висновок, доречною в цій ситуації є філософська мудрість, яка зводиться до тези, що «кожний прагне, щоб правда була на його стороні, але не кожен готовий бути на стороні правди, яка його не влаштовує».

Закликаємо ініціаторів здійснення інформаційно-психологічного тиску та підбурювачів громадян зважити на неприпустимість таких дій в будь-якому випадку, зокрема, у важкий для країни та регіону час всеукраїнського опору військовій агресії російської федерації, що підіграє ворогові у створені власних ІПСО і дії таких осіб тотожні зраді.

За нагоди, ділимося власним сприйняттям ситуації між забудовником і громадянами, які за власний кошт вирішили покращити свої житлові умови і не отримали очікуваного в обіцяний час. В повсякденному житті, у позаробочий час, судді також є споживачами послуг і розуміють усю складність неприємної ситуації, в якій опинилися позивачі. Проте, приклади схожих ситуацій в інших містах, які набували масового поширення в минулому, свідчать про наявність виходу, який би влаштовував самих громадян.

Одночасно нагадуємо, що пригнічений стан особи, яка опинилася у важкий для себе ситуації, приглушує її пильність, чим можуть скористатися недоброчесні громадяни під час надання завуальованих під відновлення прав послуг, переслідуючи при цьому мету виключно власного збагачення будь-якими засобами і способами.

 

Пресслужба суду