flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незабаром судові повістки, повідомлення та виклики надходитимуть на месенджери

03 лютого 2023, 14:50

Як повідомляє ДСА України, наразі завершується розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток (судових повідомлень, викликів) за допомогою месенджеру «Viber». Впровадження сервісу заплановано з 10 лютого 2023 року.  

Судовий виклик надсилатиметься учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

Насамперед судові повістки будуть надсилатися на месенджер. Якщо ж його у мобільному телефоні абонента немає, такі повідомлення, як і раніше, надходитимуть у формі SMS.

Форма заяви надається учасникові судового розгляду в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового розгляду та подається до суду.

Зверніть увагу, що така заява не задовольняється у разі встановлення факту наявності в учасника судового розгляду зареєстрованої електронної адреси.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанції, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.  

У випадку зміни номера мобільного телефону учасника судового розгляду, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового розгляду повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

 

Важливо, що користування функціоналом сервісу (месенджеру «Viber») забезпечить значну щорічну економію коштів судів, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджеру (Viber) втричі дешевша за вартість однієї надісланої судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.

Водночас інформуємо, що месенджер «Viber», аналогічно SMS-повідомленням, забезпечує доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що цілком відповідає нормам процесуального законодавства України в частині можливості повідомлення учасників судового розгляду через інші засоби зв’язку (зокрема, мобільного), які забезпечують функцію повідомлення або виклику.

Дані, які підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на «Viber», будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).

 

Наказ ДСА України від 23.01.2023 №28 "Про затвердження Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі"

 

Пресслужба суду