flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджений, який здавав затриманому у Чернівцях агенту російських спецслужб координати об’єктів критичної інфраструктури та місця дислокації ЗСУ, просив апеляційний суд пом’якшити йому покарання  

27 жовтня 2022, 10:57

У вересні цього року Шевченківський районний суд м. Чернівці ухвалив вирок відносно двох громадян України, які здійснювали розвідувальну діяльність на користь рф і т.зв. «донецької народної республіки».

Головному фігуранту справи суд за державну зраду та участь у терористичній організації «днр» призначив покарання у вигляді 16 років позбавлення волі. Вирок він не оскаржував.

Його інформатор, також учасник псевдореспубліки, мешканець Чернігівської області та апелянт по справі, отримав 10 років ув’язнення. 

Останній, не оспорюючи своєї вини, обсяг обвинувачення та правильність кваліфікації його дій, просив зменшити йому міру покарання, мотивуючи тим, що його дії не призвели до негативних наслідків, він особисто контактів з представниками терористичних організацій не шукав, а лише сприяв конкретній особі, яка нібито ввела його в оману.

Проаналізувавши доводи апеляційної скарги та дослідивши матеріали справи, колегія суддів не знайшла підстав для застосування ст.69 ККУ, тобто, призначення покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за вчинений злочин, як просив засуджений, та залишила вирок без змін.  

Після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції вирок набрав законної сили.

 

В червні співробітники Управління Служби безпеки України у Чернівецькій області затримали 45-річного киянина, який напередодні прибув з Арабської Республіки Єгипет на Буковину для збору відомостей про місця дислокації особового складу Збройних сил України та розташування об'єктів критичної інфраструктури (залізничних переїздів, тунелів, мостів, часу проїзду поїздів) для проведення в подальшому диверсій на території Чернівецької області. 

Також слідство встановило, що затриманий налагодив співпрацю з фсб рф ще у 2017 році, для чого відвідував м. Красноярськ Красноярського краю рф. Під час зустрічі з представниками іноземних спецслужб він надав інформацію про місцезнаходження у м. Києві корпусів добровольчого батальйону «Азов» Національної гвардії України.

Після повномасштабного вторгнення російської армії на територію України засуджений, за власною ініціативою, запропонував одному із самопроголошених лідерів терористичної організації «днр» свої послуги з виявлення координат місць знаходження озброєння та дислокації військової техніки і особового складу ЗСУ.

Для того, аби отримати необхідну інформацію про об'єкти критичної інфраструктури, розташовані у м. Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, він залучив до протиправної діяльності проросійськи налаштованого місцевого мешканця, 1964 року народження.

Чоловік збирав та за допомогою електронної пошти передавав йому, а він, у свою чергу – представнику псевдореспубліки, картографічні зображення з додатку «Google Карти» розташованих на території цього населеного пункту шкіл, садочків, а також блокпостів з приблизною кількістю особового складу Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Також був затриманий співробітниками Служби безпеки України за місцем проживання.