flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі : апеляційний суд скасував виправдувальний вирок чоловіку, який у 2008 році зґвалтував та вбив літню односельчанку

29 грудня 2021, 16:05
35-річному колишньому мешканцю с. Ломачинці Сокирянського (нині - Дністровського) району навіть через 13 років після скоєного не вдалося уникнути покарання. За цей час він навіть встиг влаштувати особисте життя – одружитися та завести дітей. 
Однак у жовтні 2019 року чоловік був затриманий – молекулярно-генетичний аналіз ДНК підтвердив його причетність до давніх злочинів.
У квітні 2008 року молодий чоловік, якому на той момент було 22 роки, напередодні вдень приїхав у рідне село із заробітків.
Повертаючись додому у нічний час після зустрічі з родичами та друзями у стані алкогольного сп’яніння, він зайшов у помешкання своєї 65-річної сусідки, маючи на меті вступити з нею у статеві стосунки.
Оскільки жінка чинила опір, чоловік наніс їй удар в обличчя, внаслідок чого остання впала.
Після зґвалтування чоловік перерізав їй горло ножем та втік, а через 3 дні покинув територію України, уникаючи протягом тривалого часу кримінальної відповідальності за скоєне. 
Вбиту знайшли вранці у сараї в напівоголеному вигляді, без спідньої білизни.
З показів експерта слідувало, що смерть жінки наступила на місці вчинених відносно неї злочинів від проникаючої різаної рани шиї, що призвело до виникнення масивної кровотечі. Також на її тілі слідчі виявили множинні тілесні ушкодження – переломи ребер, синці та колото-різані рани, які також їй були нанесені прижиттєво.
Новоселицький районний суд Чернівецької області визнав чоловіка невинуватим в інкримінованих йому злочинах та виправдав, мотивуючи своє рішення недоведеністю його вини у вчиненні насильницьких дій відносно загиблої.
У свою чергу, колегія суддів Чернівецького апеляційного суду з таким висновком суду першої інстанції категорично не погодилася, адже на думку суддів, усі докази, поза сумнівом, свідчили про вчинення злочинів саме цією особою.
Твердження чоловіка, що він ніби то раніше, починаючи з 14 років, мав з жінкою добровільні статеві стосунки, у тому числі, і ввечері, до її загибелі, не знайшли свого підтвердження.
А враховуючи той факт, що між ними існувала велика різниця у віці, яка становила 43 роки, суд критично поставився до таких пояснень, визнав їх неправдивими й такими, що були надані для того, щоб ввести суд в оману та уникнути покарання.
Незважаючи на те, що засуджений так і не визнав своєї вини, колегія суддів Чернівецького апеляційного суду, встановивши обставини справи, дослідивши усі докази та заслухавши сторони, визнала чоловіка винним за ч.4 ст.152 КК України (зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки) та за п.10 ч.2 ст.115 КК України (умисне протиправне заподіяння смерті людині (умисне вбивство), поєднане із зґвалтуванням).
Суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора, який просив призначити покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.
Згідно з ухваленим вироком, чоловік понесе заслужене покарання за злочини, які колись принесли сильні душевні і фізичні страждання літній жінці та позбавили її найголовнішої цінності – життя.
Засуджений покинув приміщення суду у супроводі конвою.
 
Пресслужба суду