flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 років позбавлення волі за скоєння смертельної дтп : апеляційний суд посилив покарання винуватцю аварії

17 травня 2023, 15:18

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду ухвалила вирок відносно 27-річного військовослужбовця, який в серпні минулого року, керуючи автомобілем марки «Volkswagen Touran» у стані алкогольного сп’яніння, порушив правила дорожньої безпеки та допустив перекидання транспортного засобу. Тоді від отриманих травм загинув його 22-річний товариш. Ще троє пасажирів, які перебували в салоні автомобіля, отримали легкі тілесні ушкодження.

Як встановив суд, дорожньо-транспорта пригода сталася вдень, поза межами населеного пункту, між с. Лукавці Вижницького району та с. Стара Жадова Чернівецького району.

Автомобіль, яким керував засуджений, мешканець Чернівецького району, рухався зі сторони м. Вижниця в напрямку м. Сторожинець із значним перевищенням швидкості. Наближаючись до бетонної споруди з надписом «Вижницький район», водій повернув вліво, виїхав за межі проїжджої частини. Машина перекинулася.

Суд І інстанції визнав водія винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого (ч.3 ст. 286-1 ККУ) та призначив покарання із застосуванням ст. 69 ККУ («Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом») у вигляді 1 року позбавлення волі з позбавленням права протягом 5 років керувати транспортними засобами.

Однак, на переконання колегії суддів Чернівецького апеляційного суду, таке покарання не відповідає обставинам справи та є занадто м’яким.

«Районним судом не було належним чином враховано обставини вчинення злочину, а саме, характер порушень вимог ПДР, адже обвинувачений свідомо сів за кермо транспортного засобу в стані алкогольного сп’яніння, крім того рухався зі швидкістю, яка перевищувала 120 км/год, чим ставив під загрозу не тільки своє життя і життя пасажирів в його автомобілі, а і інших учасників дорожнього руху», - зазначив апеляційний суд у своєму вироку.

Ухвалюючи рішення по справі, Чернівецький апеляційний суд взяв також до уваги щире каяття засудженого, активне сприяння розкриттю злочину, відшкодування шкоди потерпілій, а також його бажання звернути заставу в розмірі 156 000 грн. на допомогу ЗСУ.

Колегія суддів частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора та відмовила у задоволенні скарги адвоката засудженого, який просив надати можливість його підзахисному повернутися до військової служби та призначити йому покарання, не пов’язане з ізоляцією.

Оскільки до вступу вироку в законну силу засуджений перебував під заставою, його взяли під варту у залі суду. 

 

Пресслужба суду