flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правоохоронці не підбурювали, а навпаки, зімітувавши розбійний напад на літню жінку, завадили його реальному вчиненню : висновок апеляційного суду

20 квітня 2023, 14:21

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу адвоката засудженого до 7 з половиною років позбавлення волі чернівчанина за вчинення умисного особливо тяжкого злочину відносно колишньої свекрухи своєї сестри. Суд не встановив жодного доказу, який би підтвердив доводи апелянта про те, що начебто працівники правоохоронних органів підбурили його підзахисного вчинити напад.

На початку квітня минулого року до поліції надійшло повідомлення, що 45-річний чернівчанин готує розбійний напад та шукає спільників, які за винагороду допомогли би йому заволодіти грошима та золотом літньої жінки. Чоловіку було відомо, що потерпіла раніше займалася підприємницькою діяльністю, має заощадження, які зберігає вдома, знав її побутові звички та добре орієнтувався у помешканні, де неодноразово бував із сестрою.

Для проведення контролю за вчиненням злочину були задіяні працівники правоохоронних органів, які виконували роль учасників розбійного нападу. 

Засуджений – організатор злочину, повідомив їм розроблений ним детальний план злочину, визначив роль кожного з них, час та в яких частках розподілять після заволодіння між собою кошти. Більше того, він попередив, що жінка добровільно гроші не віддасть, а тому допускав вчинення відносно неї насильницьких дій.  

У запланований вечір засуджений під’їхав із трьома чоловіками на автомобілі, який обманом позичив у свого знайомого, до будинку потерпілої. Двоє з них направилися до помешкання жінки, яка заздалегідь була обізнана про інсценування злочину, а він, не маючи жодної підозри, що перебуває під наглядом правоохоронців, із ще однією особою залишився у машині спостерігати на випадок, якщо прийде її син.

Повернувшись з місця події після нібито вдалого нападу, чоловіки передали засудженому обумовлену частку коштів, які насправді були імітаційними. Організатор злочину був одразу затриманий.

Незважаючи на те, що засуджений не реалізував свій злочинний умисел з незалежних від нього причин, він здійснив усі необхідні підготовчі дії до вчинення розбою, тобто, нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаному з насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, або погрозою застосування такого насильства, за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з проникненням у житло, вчиненого в умовах воєнного стану. У той же час, правоохоронці, маючи об’єктивну інформацію про злочин, що готувався, лише приєднались до нього для розкриття та фіксування дійсних намірів засудженого.

Тобто, саме завдяки злагодженим діям працівників правоохоронних органів злочин не відбувся, а жінка не постраждала.

Таку ж думку висловила потерпіла у судовому засіданні під час розгляду справи в апеляційному суді.

Тому суд визнав твердження адвоката про тиск з боку працівників правоохоронних органів на його підзахисного та примушування його до вчинення злочину такими, що не відповідають дійсності.

Вина засудженого повністю доведена, а призначене покарання відповідає вимогам законодавства, - йдеться у рішенні суду.

 

Пресслужба суду