flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рибне браконьєрство на Дністрі : апеляційний суд скасував виправдувальний вирок чоловіку, який разом з односельчанином займався виловом червонокнижної риби

01 серпня 2022, 15:51
Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду визнала одного із затриманих, 35-річного мешканця Дністровського району, винним у незаконному рибному промислі та засудила його до 2 років обмеження волі. Матеріали справи щодо його спільника виділені в окреме провадження.
На початку квітня минулого року працівники Чернівецького рибоохоронного патруля здійснювали на катері нічний рейд водами Дністра.
Близько 3 ночі вони виявили двох місцевих мешканців, які, перебуваючи посеред річки у човні (в межах с.Непоротове, урочище «Дубове»), знімали сітку з виловленою рибою.
Чоловіків затримали, на місце події прибула поліція.
За підрахунком вилученого було встановлено, що серед улову, окрім 25 лящів та 2 судаків, дуже велику кількість, а саме - 166 шт. становив занесений до Червоної книги України вирезуб причорноморський. Цей вид риб має природоохоронний статус «зникаючий», його вилов повністю заборонений в Україні.
Новодністровський міський суд Чернівецької області визнав чоловіка невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення та виправдав, мотивуючи своє рішення недостатністю доказів його вини в інкримінованому злочині.
Колегія суддів, у свою чергу, під час розгляду справи в апеляційному суді повторно допитала засудженого, заслухала свідків, дослідила матеріали справи та дійшла висновку про повну доведеність його вини у незаконному зайнятті рибним промислом, що заподіяло істотну шкоду, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч.2 ст.28, ч.1 ст.249 ККУ).
Незважаючи на те, що під час проведення працівниками поліції огляду човна, всередині якого знаходилися сітка та мішки, заповнені рибою, порушнику вдалося зникнути з місця події на автомобілі, ані втеча із подальшим розшуком, ані категоричне невизнання своєї вини, у результаті, так і не допомогли йому уникнути покарання, адже докази на підтвердження його причетності до незаконного вилову риби були зафіксовані на відеозаписі.
Більше того, як засвідчив під час надання показів в апеляційному суді заступник начальника Чернівецького рибоохоронного патруля, який перебував на місці події, з огляду на загальну вагу вилученого вирезуба причерноморського, а це - понад 100 кг., правопорушникам було достовірно відоме місце, де у водоймі вона найбільше розповсюджена, тому саме там і встановили риболовецьку сітку.
Розмір збитків, завданих рибному господарству України незаконним вилученням забороненим знаряддям (риболовецькою сіткою) водних біоресурсів (риби) становить 1 млн. 665 тис. 270 грн.
За цих обставин, Чернівецький апеляційний суд призначив чоловіку покарання у вигляді обмеження волі та ухвалив рішення конфіскувати у дохід держави алюмінієвий човен з мотором та решту речових доказів, а також зобов’язав засудженого сплатити державі 17 тис. грн. за проведення експертиз.