flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд відмовився пом’якшувати покарання буковинцю, за вини якого молодий чоловік втратив життєво важливий орган

20 липня 2022, 14:51

Наприкінці січня цього року між двома мешканцями с. Суховерхів Чернівецького району сталася побутова суперечка, фінал якої для обидвох виявився сумним : один із чоловіків зазнав непоправної для здоров’я травми у вигляді розриву селезінки, що був ускладнений гострою внутрішньою кровотечею, інший – потрапив за побиття на 3 роки за грати. Слідство встановило, а сторони підтвердили, що причиною цього конфлікту між чоловіками стало … весільне плаття.  

Незадовго до свята Маланки, 39-річний засуджений, знаючи, що його односелець, 2000 р.н., займається організацією дійства, зателефонував останньому та запропонував йому вбрання для традиційного переодягання. Вони домовилися, що у разі, якщо потерпілий вирішить залишити одяг собі, то він сплатить йому 500 грн., в іншому випадку – поверне річ власнику. Взявши плаття та порадившись зі своїм колективом, потерпілий повідомив засудженого, що потреби у вбранні нема і він планує його віддати.  

Після того, як свято вже відбулося, засуджений подзвонив чоловіку з погрозами та вимогою сплатити йому кошти за користування платтям. Під’їхавши до місця зустрічі, він побачив у руках потерпілого не гроші, як він сподівався, а паперову коробку. Це його розлютило. Він взяв у руки дерев’яну палицю та двічі вдарив по тулубу свого опонента. Другий удар спричинив травму, після отримання якої чоловік потрапив на операційний стіл та переніс хірургічні втручання з видалення селезінки та утвореної гематоми. 

Кіцманський районний суд Чернівецької області визнав чоловіка винним в умисному завданні тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння (ч.1 ст.121 ККУ) та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі. Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого, стягнувши на його користь моральну шкоду і заявлену суму на відшкодування витрат на правничу допомогу.

Засуджений та його адвокат подали апеляційну скаргу, у якій просили змінити вирок та призначити умовне покарання. Вони зазначили, що сторони примирилися, ініціатор конфлікту повністю визнав свою вину та вибачився перед потерпілим.

Під час судового засідання в Чернівецькому апеляційному останній підтвердив, що вони дійсно дійшли порозуміння, засуджений йому відшкодував переважну частину матеріальних збитків та моральної шкоди, а також добровільно повернув кошти, витрачені на його лікування. Просив суворо не карати та не позбавляти волі.

Однак колегія суддів Чернівецького апеляційного суду, врахувавши обставини справи, ступінь тяжкості завданого тілесного ушкодження, яке становило загрозу життю потерпілого, ухвалив рішення про необхідність залишення призначеного судом  І інстанції покарання без змін. Такого висновку суд дійшов з огляду на суспільну небезпечність вчиненого злочину та непоправність наслідків для потерпілого, які були спричинені протиправними діями винуватця конфлікту.

Оскільки до вступу вироку в законну силу засуджений перебував під домашнім арештом, під варту його взяли одразу після проголошення рішення в Чернівецькому апеляційному суді.