flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Варто пам'ятати, сідаючи за кермо : перевищення швидкості на дорозі – перший крок до фатальних наслідків та в’язниці 

15 лютого 2021, 13:55

Чи не щодня на шпальти газет, екрани телевізорів, у стрічки соцмереж потрапляють новини про те, що знову десь сталася смертельна дорожньо-транспортна пригода, у якій загинули люди. Буває, що комусь з учасників цих аварій щастить більше і вони залишаються неушкодженими, а комусь фізичний біль, внаслідок отриманих травм, нагадує про ті події усе подальше життя.

Незважаючи на це, усі ці історії мають своє продовження – винуватці автопригод з тяжкими наслідками потраплять на лави підсудних та несуть покарання, призначене судами за результатами розгляду відносно них кримінальних справ.   

Чернівецький апеляційний суд у кількості розгляду справ цієї категорії – не виключення. До суду постійно надходять у достатньо великій кількості справи, пов’язані із ДТП, внаслідок яких, на превеликий жаль, гинуть люди. Люди, які за нещасливим збігом обставин стають жертвами чужих помилок.

І нерідко обвинувачені – це молоді люди, які через свою самовпевненість, неуважність, любов до швидкості або ж відсутність елементарного досвіду керування грубо порушують правила дорожнього руху та вчиняють трагічні, непоправні вчинки. При цьому руйнується майбутнє та життєві плани не тільки їх та їхніх близьких, але, безперечно, і тих, хто втрачає своїх рідних, друзів, колег.

А ще, окрім фізичних страждань, отриманих внаслідок своїх же помилкових дій, залишається пожиттєвий душевний тягар через невідворотність вчиненого.

Минулого тижня, два дні поспіль, колегіям суддів доводилося приймати важкі, але справедливі, із дотриманням законів, рішення у двох кримінальних справах.

І обидва судові засідання завершувалися однаково сумним фіналом – нові вироки, скасування призначених судами І інстанції умовних покарань, тривалі строки ув’язнення, взяття під варту у залі суду.

За вини водіїв, 20-ти та 26-ти років, у двох аваріях загинуло троє людей. Найстарший загиблий не дожив всього один день до свого 37-річчя. Молодшому було 26. Ще четверо людей, серед яких неповнолітня, травмувалися, отримавши тілесні ушкодження середнього ступеню.

Ці трагічні дорожні події трапилися влітку з різницею в один рік.

На початку серпня позаминулого року, мешканець Глибоцького району, 1995 р.н., перебував за кермом автомобіля «Mersedes-Benz-E270». Легковик рухався вдень у межах населеного пункту у с.Тарашани на швидкості приблизно 111 км./год.

Не увімкнувши сигнал повороту, водій змінив напрямок руху автомобіля вліво та, перебуваючи на зустрічній смузі, зіткнувся з мінівеном «Volkswagen-Sharan», що рухався по своїй полосі.

Водій легковика, у який врізався автомобіль обвинуваченого, загинув. Тоді дружина втратила чоловіка та годувальника сім’ї. Без батька залишилася дитина, якій на той час не виповнилося і року. Ще троє потерпілих отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості, що призвело до  тривалого розладу їх здоров’я.

У винуватця ДТП спрацювала подушка безпеки, яка, ймовірно, і врятувала його від тяжких наслідків.

Вироком Глибоцького районного суду Чернівецької області водій був засуджений за ч.2 ст. 286 КК України до 4 років позбавлення волі з 3-річним позбавленням права керувати транспортними засобами. На підставі ст. ст. 75, 76 КК України суд звільнив його від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 2 років не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

Цей вирок був частково скасований Чернівецьким апеляційним судом.

Суд призначив йому 3 роки реального покарання та частково задовольнив цивільний позов представника потерпілої, дружини загиблого, стягнувши з обвинуваченого на її користь моральну шкоду, а також витрачені нею кошти на поховання померлого.

Пройшло трохи більше року після цієї дорожньої трагедії, і за схожих обставин сталася інша, але вже з двома загиблими.

Тоді у темну пору доби за кермо сів молодий чоловік, 2000 р.н., який тільки-но отримав водійські права.

Автомобіль марки «Audi», яким він керував, рухався в темну пору доби в смт. Красноїльськ Сторожинецького району із перевищенням дозволеної швидкості.

Проїжджаючи по одній з вулиць населеного пункту, він виїхав на зустрічну смугу руху та зіштовхнувся з зустрічним автомобілем марки «Volkswagen Jetta». Водій останнього, 1984 р.н, та його пасажир, 1994 р.н., від отриманих травм загинули. Тоді ще неповнолітня пасажирка, яка перебувала в салоні автомобіля винуватця ДТП, отримала тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості.

За результатом розгляду справи Сторожинецьким районним судом Чернівецької області, водія було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі. Застосувавши ст.75, 76 ККУ, суд звільнив його від відбування основного покарання з іспитовим строком на 3 роки. В якості додаткового покарання він був позбавлений права керувати транспортними засобами протягом такого же терміну.

Чернівецький апеляційний суд, врахувавши тяжкість наслідків у вигляді двох загиблих та спричинення неповнолітній потерпілій тілесних ушкоджень середнього ступеню внаслідок ряду грубих порушень водієм ПДР, скасував вирок в частині призначення умовного покарання та призначив реальне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Ухвалюючи рішення по справі, суд взяв до уваги всі обставини справи, особу обвинуваченого та думки усіх потерпілих, які просили, як в суді першої, так і апеляційної інстанції не призначати занадто суворе покарання. 

 

І нібито це дві різні історії, дві різні людські долі незнайомих між собою молодих чоловіків, які не мали ані наміру, ані бажання вчиняти злочини, один з яких – одружений та має сім’ю, обидва без судимостей та вперше притягнуті до відповідальності, повністю визнали свою вину та щиро розкаялися, сприяли розкриттю злочину, не перебували за кермом в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, але внаслідок ігнорування правил дорожнього руху, у тому числі, значного перевищення швидкості на технічно справних автомобілях, вчинили, хоч і необережні, але тяжкі злочини, що призвели до загибелі людей.

Випадки не завжди випадкові, і варто розуміти, що ось такі прості людські чинники у поєднанні з роковим збігом обставин досить часто мають вирішальний вплив на подальше майбутнє. Звісно, що ніхто не застрахований від дій, як інших людей, так і незалежних від них обставин, але суворе дотримання правил керування транспортними засобами усіма учасниками дорожнього руху суттєво зменшило би, безсумнівно, кількість трагічних випадків на дорогах. 

 

Та чи варто ризикувати й випробовувати долю, нехтуючи простими правилами ціною своєї свободи і,

що найстрашніше, ціною життя інших людей ?

 

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду