flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовився зменшувати розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини

23 грудня 2020, 13:42

Батько дитини звернувся до суду з позовом до колишньої дружини про зменшення розміру встановлених судовим наказом аліментів на утримання їх спільної неповнолітньої дитини.

Своє звернення мотивував тим, що він створив нову сім’ю, де у нього народилася ще одна дитина. Оскільки на його утриманні перебуває дружина та малолітня дитина, визначений судом розмір матеріального забезпечення дитини від попереднього шлюбу є для нього непосильним.

Своїм рішенням суд І інстанції позов задовольнив та зменшив розмір аліментів з 1/4 до 1/6 частки всіх видів заробітків батька, але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку.

Однак, Чернівецький апеляційний суд не погодився з таким висновком суду, оскільки він порушує право дитини на повноцінний рівень життя та погіршує матеріальне забезпечення, необхідне для створення умов для її всебічного розвитку.

Законодавством передбачена можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів з визначених підстав. Проте, у даному випадку, позивач не довів, що у нього погіршилося матеріальне становище або настали інші суттєві зміни, які передбачають можливість зменшення аліментів (ч.1 ст.192 Сімейного кодексу).

Також колегія суддів взяла до уваги те, що дитина після розірвання шлюбу між батьками залишилася проживати з матір’ю, що створило додаткове навантаження та поклало тягар по догляду та вихованню здебільшого саме на неї.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції, колегія суддів Чернівецького апеляційного суду в постанові зазначила, що батьки не повинні компенсовувати зменшення розміру аліментів за рахунок збільшення утримання однієї дитини порівняно з іншою, а тому увалила нове рішення про відмову у задоволенні позову.

 

Пресслужба Чернівецького апеляційного суду